Orpheus Ensemble

Zeven talen

De talrijke bezoekers van de twee kerstconcerten van het Orpheus Ensemble  op 16 en 17 december 2023 kregen in de sfeerrijk versierde Trinitatiskapel een bijzonder repertoire aan gewijde en wereldlijke liederen voorgeschoteld. Immers de formule voor dit traditionele eindejaarconcert is beproefd: mooie onbekende werken worden afgewisseld met prachtige klassiekers. In haar welkomstwoord deelde Lenie Craane, de voorzitter van het Orpheus Ensemble, met trots mede dat het koor liefst in zeven talen liederen ten gehore zou brengen. Het Dordtse ensemble maakte deze belofte volledig waar, maar wat vooral opviel was de hoge graad van taalbeheersing in de verschillende talen.

Meeslepende compositie

Bijzonder was ook het optreden van de sopraan Pauline Doolaard, die met haar prachtige stem het kerstconcert mede vorm gaf. In de gewijde aria ‘Domini Deus’ van Antonio Vivaldi en ‘Cantique de Noël’ van Adolphe Adams zong zij expressief en beeldend, terwijl zij in het verstilde ‘Madonnakindje’ van de Nederlandse componiste Catharina van Rennes excelleerde met een serene, melancholische, bijna meditatieve vertolking. Het Orpheus Ensemble betoverde de toehoorders vervolgens in de meeslepende compositie ‘Cantique de Jean Racine’ van Gabriël Fauré, terwijl dirigent Caecilia Boschman in ‘Panis Angelicus’ van César Franck en ‘Die Hirten’ van Josef Rheinberger uiterst bekwaam de vocale krachten van soliste en koor intoomde en plooide. Jeroen Liedorp reeg bekwaam aan de vleugel verwachting, speelsheid, sereniteit en uitgelatenheid door de liedverhalen.

Berusting en verstilling

Opvallend was direct na de pauze het verhelderende mini-college ‘samenzang’ van Caecilia Boschman. Het ‘Gloria in excelsis Deo’ klonk daarna zuiver en vol zeggingskracht. Nadat het Orpheus Ensemble de Trinitatiskapel nog in vervoering had gebracht in een a capella-uitvoering met het ontroerende pareltje ‘O, kindeke klein’ van Johann Sebastian Bach, kroop het koor met veel gevoel, berusting en verstilling in de liedteksten van het Oekraïense nieuwjaarslied ‘Shchedryk’ en het nostalgische Hongaarse lied ‘Tábortüznél’. Een hele speciale vertolking kreeg ‘Jingle Bells’. De toehoorders werden verrast door vier robuuste, heldere mannenstemmen – het ‘KerstCore’, die hoog in de gewelven van de kapel vanaf het koor in beurtzang met het Orpheus Ensemble deze beroemde kerstklassieker met muzikale gloed ten gehore brachten. Tenslotte smeedde Caecilia Boschman het Orpheus Ensemble, Pauline Doolaard en Jeroen Liedorp, tot een stralende eenheid in de poëtische en feeërieke kerstballade ‘Christmas was a friend of mine’ van Fay Lovski. Het enthousiaste gehoor beloonde dirigent, koor, soliste en pianist terecht met een staande ovatie.

In vele opzichten: een betoverend en memorabel kerstconcert!

Louis Hoogendijk