Orpheus Ensemble

Het Matineeconcert op 29 mei 2022 in de Trinitatiskapel, gepresenteerd door voorzitter Lenie Craane van het Orpheus Ensemble, was een emotionele en indrukwekkende terugkeer van het koor na de langdurige onderbreking veroorzaakt door de COVID-19-pandemie. Het concert trok een volle kapel en bood een gevarieerd programma dat verschillende emoties en thema’s omvatte.

De opening van het concert omvatte een reeks van vier liederen die een sfeer van melancholie en contemplatie opriepen. Het koor voerde stukken uit zoals “Look at the World” van John Ruter, “The Last Rose of Summer” op een gedicht van Sir Thomas More, “The Long Day Closes” van Arthur Sullivan en “Abendruhe” van Wolfgang Amadeus Mozart. Deze liederen waren doordrenkt van nostalgie en werden op een ingetogen en poëtische manier uitgevoerd.

Daarna volgde een reeks religieuze liederen, waarbij het koor de vreugde en sereniteit van de muziek perfect wist over te brengen. Hoogtepunten waren onder andere “Ave Verum Corpus” van Mozart, “Tollite Hostias” van Camille Saint-Saëns, “Ave Maria” van Edward Elgar en “Et in Terra Pax” van Mary Lynn Lightfoot. Deze liederen riepen een spirituele sfeer op en werden indrukwekkend gezongen.

Het tweede deel van het concert bracht een eerbetoon aan de Argentijnse componist Carlos Guastavino. Het koor en de pianisten Jeroen Liedorp en Caecilia Boschman brachten levendige en feestelijke werken van Guastavino ten gehore, waaronder “Gala del Dia,” dat vooral opviel dankzij het enthousiasme van het koor. Vervolgens brachten Boschman en Liedorp een opwindend intermezzo met Spaanse dansen van Moritz Moszkowski, wat het publiek duidelijk wist te waarderen. Het concert eindigde met nog een compositie van Carlos Guastavino, “En los Surcos del Amor,” dat thema’s van liefde en jaloezie verkende, gevolgd door “Mi Vida, Mi Canción” van Jay Althouse, een prachtige ode aan het leven en muziek.

Het enthousiaste publiek beloonde het Orpheus Ensemble, Caecilia Boschman en Jeroen Liedorp terecht met een staande ovatie voor hun uitstekende uitvoering en gevarieerde programma.