Orpheus Ensemble

Traditie hersteld

Het bleef door Covid eind december in 2020 en 2021 stil in de eeuwenoude Trinitatiskapel, maar in 2022 herstelde het Orpheus Ensemble de kerstconcerttraditie met een prachtige uitvoering in de kapel op zaterdagavond 17 december en zondagmiddag 18 december 2022. Onder de bezielende en inspirerende leiding van Caecilia Boschman werkte het Dordtse gemengde koor een indrukwekkend programma af met kerstliederen uit vele taalgebieden.

Vocaal vakmanschap

In het concert waren ook drie samenzangliederen opgenomen, waarin het koor uitdrukkelijk uitgenodigd werd om samen met de engelenkoren en de talrijk aanwezigen het naderende kerstfeest vocaal luister bij te zetten. De liedfrasen ‘Een lied moet weerklinken voor Betlehem’ en ‘Hark! The herald angels sing’ en ook ‘Daar hoorden zij d’engelen zingen hun liederen vloeiend en klaar’ werden door het ensemble ter harte genomen en inspireerden de koorleden tot vocaal vakmanschap tijdens het kersttconcert in de sfeervol versierde Trinitatiskapel.

Smeekbede om vrede

Caecilia Boschman laveerde het koor bekwaam, uitstekend bijgestaan door het klank- en kleurrijke spel op de vleugel van Jeroen Liedorp, door de muzikale blokjes kerstliederen uit verschillende landen. Opvallend was het Latijnse blok, waarin door de hymnen ‘Et in terra pax’ en ‘Dona nobis pacem’ er onomwonden in deze keer- en beurtgezangen gesmeekt werd om vrede op aarde. Die smeekbede om vrede is actueler dan ooit nu er in Europa een verschrikkelijke oorlog woedt. De vraag om vrede werd in het ‘Duitse’ blok kerstliederen herhaald met het wonderschone ‘Verleih uns Frieden’ van Felix Mendelsohn, waarin het Orpheus Ensemble excelleerde door ragfijne zang.

Nieuwjaarslied

In het verlengde van deze smeekbeden om vrede waren ook twee liederen opgenomen van componisten uit Oekraïne. Het ontroerende ‘Tibie Paiom’ – een kerkelijk Slavisch lied – van Dmitry Bortniansky werd door het koor klein en sereen gezongen en ook in het nieuwjaarslied ‘Shchedryk’ van Mycola Leontovych imponeerde het ensemble.

Feestelijke opmaat

Het kerstconcert van het Orpheus Ensemble werd ook opgeluisterd, bijna opgevrolijkt, door twee intermezzo’s waarin quatre-mains gespeeld werd. Caecilia Boschman nam plaats achter de vleugel om samen met Jeroen Liedorp zes Franse kerstliederen ten gehore te brengen. Het laatste lied ‘Il est né le divin Enfant’ was een duidelijke opmaat voor de twee laatste profane liederen van het sfeervolle kerstconcert. Het Orpheus Ensemble wist een feestelijke en jubelende afsluiting te bewerkstelligen met de kerstklassiekers ‘Winter Wonderland’ en ‘Jingle Bells’, waarbij het zangplezier van het Orpheus Ensemble tijdens de sprankelende refreinen spontaan oversloeg op de enthousiaste toehoorders.